Smakprov verktyget QLeva - Fk-Åk1
Ur bildspelen med pedagogens manus
Ur bildspel 1 - OM SÖMN
Hjärnan vill att man sover gott varje natt så att den får vila. Då kan hjärnan tänka bra på dagen och du känner dig pigg och glad! Här ligger Filip i sin säng och ska sova. Eftersom han är sex år så behöver han sova ungefär lika länge som han är vaken varje dag. Det blir 11-12 timmars sovtid varje natt. Om han ska vakna kl sju så ska han lägga sig kl sju på kvällen. Hans mamma eller pappa hinner läsa en saga och Filip blir lagom sömnig innan det är dags att släcka. Det är de vuxna som håller reda på barnens läggtid.
Ur bildspel 2 - OM MAT
Hanna har sovit bra och är pigg och hungrig. Hon ska äta frukost. På morgonen är det extra bra att äta, eftersom man inte har ätit på hela natten. Vad har hon där på bordet? Hon äter gärna gröt med lingonsylt på, en smörgås och så dricker hon varm choklad och ett litet glas juice.
Vad äter du till frukost? (skriv upp eller rita på tavlan – kom överens om vad som kan vara bra)
Ur bildspel 3 - OM RÖRELSE
Inuti båda barnens kroppar finns mycket. Förutom viktiga saker som hjärnan och magen har vi också många muskler som gör att vi kan röra på oss.. Musklerna vill bli använda och det blir de när vi rör på oss. Då mår kroppen och även hjärnan väldigt bra.
Kan du spänna din arm, så som Hanna, så att du kan känna att muskeln spänns?
(låt barnen spänna och känna på sina muskler)
Det finns mycket spännande att se och lära på olika skärmar som t ex pappas telefon eller mammas dator. Men barn mår inte bra av sitta stilla för länge framför skärmar. För kroppen är det bättre att leka tillsammans ute till exempel. Mamma och pappa sätter upp regler för hur länge du kan sitta vid skärmen.
Helst ska du inte sitta mer än en timma och gärna gå iväg och göra något annat ibland medan du sitter där. Kroppen vill ju helst röra på sig! Efter kvällsmaten ska du aldrig sitta framför en skärm, för då får du svårare att somna. Istället kan du mysa och kanske läsa en bok tillsammans, så blir du lagom sömnig efter en stund.
Ur bildspel 4 - SJÄLVFÖRTROENDE OCH VÄRDERINGAR
Ibland är det vuxna på besök hemma. Du har kanske sett att vuxna brukar titta varandra i ögonen, ta i hand och säga sitt namn när de hälsar. Det kan barn också göra! Du kan öva genom att prova att hälsa på vuxet sätt med din närmaste klasskompis. Titta i varandras ögon, säg ”Hej, jag heter…. Vad heter du?” Man får vänta tills den andra slutat prata, då svarar man. Nästa gång det kommer vuxna hem till dig, som du inte känner, kan du prova att hälsa så – för du är också viktig!
Diskutera sedan med barnen hur de brukar göra om de möter någon på gatan. Ett bra sätt är att säga ”Hej” eller bara titta på och nicka vänligt mot den du möter – de flesta blir glada då.
Hanna och Filip tycker mycket om varandra. De är vänner. Hur tycker du att en riktig vän ska vara? Räck upp handen och säg det du tycker så kan fröken skriva upp eller rita det på tavlan. Du kan rita, i ditt QLeva-häfte, en teckning som visar något snällt som en riktig vän kan göra. Om du inte kommer på något kan du alltid rita ett hjärta.
Elevhäfte
Hanna och Filip
Föräldravägledning